top of page

dental implant nedir?
dental implant; eksik diş veya dişler bölgesine, hastanın estetik, fonksiyon ve fonasyonunu iyileştirmek için uygulanan -halk arasında vidalı diş olarak bilinen- diş kökünün yapay bir formudur.
her yaşta, her hastaya uygulanır mı?
yaş faktörü implant tedavisi için primer kriter değildir, önemli olan implant yerleştirilecek kemik seviyesinin ve kalitesinin uygun olmasıdır ve bu şartlarda her yaşta hastaya güvenle uygulanabilir. sistemik olarak sigara ve diabet gibi iyileşmeye negatif yönde etki eden hastalığa sahip bireylerde ise bu şartlar kontrol altına alındıktan sonra rahatlıkla yapılabilir.
tedavi aşaması nasıldır?
tedavi aşaması cerrahi ve protetik aşama olarak ikiye ayrılır. birinci aşama implantın kemik içine yerleştirilmesi ve kemik-implant bağlantısının biyolojik olarak tamamlanmasının beklenmesi dir. ikinci aşama ise implantın iyileşmesini takiben protetik olarak, estetik ve fonksiyonun tamamlanmasını sağlacak, ölçü işlemine geçilmesidir ve bu süreç yaklaşık olarak 2-5 ay arasındadır.
güvencesi nedir?
normal olarak; hastalarda, bir defa yaptırayım kesin sonuç olsun ve herşey yolunda gitsin beklentisi görülür, ancak insan vücudunda yapılan hiçbir operasyon için yüzdeyüz başarı oranı tedavi öncesi verilemez çünkü iyileşme sürecine; kemik kalitesi, sigara, hekim tecrübesi ve hasta motivasyonu gibi çok yönlü faktörler dahil olmaktadır. buna rağmen, 'dental implant' ın başarı oranı bilimsel olarak gayet yüksektir ve ortalama ifadeyle %95 üstü bir rakam verilebilir. % 5 lik dilime giren başarısızlık durumu ise tamamen başarısızlık olarak değilde sadece tedavi süresini uzatacak ve ilave tedavi seçeneklerini içerecek bir süreç olarak düşünülmelidir.
implant ömrü ne kadardır?
implant tedavisi, belli bir periyod için değil, hastanın yaşamı boyunca sağlıkla kullanması planlanarak yapılır. kemik yüzeyine bağlanması tamamlanmış bir implantın protez yüklemesini takiben hastanın yaşamında kullanma süresi hem planlanan implant sayısına, hem yapılan protez başarısına hemde hastanın ağız hijyen seviyesi ile birebir alakalıdır. hekim gerekli tedaviyi başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra hastaya düşen görev, muntazam kontrollere gelmesi (6 ayda) ve özellikle ev bakımı yani ağız hijyen uygulamasıdır. hasta, ağzında kalan diğer dişler için ne kadar garanti veriyorsa hekimde implant için o kadar başarı garantisi verebilir.
implant mı daha sağlıklıdır, yoksa köprü mü?
implant, (konvansiyonel tedavi olan) dişlerin kesilmesi ile yapılacak köprü protezine göre daha modern bir tedavi yaklaşımıdır, eksik diş bölgesinin yanındaki dişlere zarar verilmemiş olması da tercih edilme sebebi olarak söylenebilir. her iki tedavi için de unutulmaması gereken dişeti sağlığını, tedavi sonrası çok iyi koruma gereksinimidir.
bottom of page